rinus knobel

theaterregie

 

 

 

 

Ik werk freelance als theaterregisseur in Duitsland.

 

Sinds 1999 werk ik zo ongeveer elk jaar voor Kinder- und Jugendtheater Mini-art in Bedburg-Hau. Ik heb er inmiddels dertig producties gedaan.

 

Het meest recent is de voorstelling “Soweit der Erdkreis reicht”, de Duitse vertaling van “Qua patet orbis”, de lijfspreuk van Johan Moritz von Nassau-Siegen, ooit stadhouder van Kleve (D), stichter van het Mauritshuis in Den Haag en gouverneur van de Nederlandse kolonie in Brazilië.

In een museum duikt er bij een performance-kunstenares een mysterieuze bezoeker op. De man is gefascineerd door haar werk en blijft maar om haar heen draaien.

Gaandeweg ontwikkelt zich wederzijdse interesse. Naarmate hij openhartiger wordt, stuit zij op zijn koloniale verleden en komt zijn betrokkenheid bij de slavenhandel aan het licht. Ze moet positie kiezen: hoe om te gaan met de verschrikkelijke werkelijkheid van toen … èn nu.

 

 

 

 

 

 

Verder heb ik veel gewerkt bij Theaterhof19 in Oldenburg, eveneens Duitsland. Ik heb er vijf producties voor volwassenen gemaakt en twee familievoorstellingen. De meest recente voorstelling is “Generalmutter”, een nieuw stuk van Bernd Schroeder over een wel heel moeilijke relatie tussen moeder en zoon.

 

Ik hou van bijzondere artistieke projecten.

Zo heb ik o.m. in 2003 met de operaklas van het Conservatorium Maastricht de opera Tereus van Bernard van Beurden, op libretto van Imme Dros, gemaakt; in 2006 voor de zomerfestivals in Nederland en Belgie i.s.m. Miesjel van Gerwen het muziektheaterspektakel Tijdvaarders.

 

Tot 2001 heb ik bijna 25 jaar bij theatergezelschap Teneeter in Nijmegen gewerkt, eerst als acteur/theatermaker

en de laatste 10 jaar als regisseur/artistiek leider.

 

Ik ben geboren op 25 november 1952

te Breda, deed daar Gymnasium alfa.

Daarna studeerde ik Nederlandse taal- en letterkunde aan de Katholieke Universiteit Nijmegen.

 

email rinusknobel@kpnmail.nl

mobiel   06-45548074

 

 

 

 

 

 

 

beginpagina